هاست چیست؟ معرفی و انواع هاست به زبان ساده

هاست چیست؟ انواع هاست و پاسخ به سوالات متداول هاستینگ ها
چکیده :

فهرست مطالب

به اشتراک بگذارید...

تو این مقاله از هاست چیست؟ میخواهیم همه چیز در مورد هاست یا همون فضای میزبانی بگم، اگر چیزی از قلم افتاد حتما تو کامنت سوال کنید تا پاسخ داده بشه. این مقاله در طول زمان آپدیت میشه خواهد شد ، پس از به روز بودن آن اطمینان داشته باشید.

خب اول از همه بگیم:

هاست چی هست؟

برای یک وب سایت اولین قدم تهیه هاست و دامنه (مقاله اطلاعات کامل دامنه رو اینجا بخونید) هست . ما برای یک وب سایت اول نیاز به یک اسم داریم و همچنین یک مکانی که فایل ها داخلش قرار بگیره (مثلا مثل یک یو اس بی یا هارد کامپیوتر که فیلم و متن و فایل و … داخلش قرار میدیم.) برای وب سایت هم نیاز به همچین مکانی هست که دیتا داخلش قرار بگیره. اسمش توی فضای وب و اینترنت هاست گفته میشه .

وقتی هاست و دامنه رو خرید کردین باید به هم وصلش کنید. (البته اگر هر دو رو همزمان از یک شرکت خرید کنید به صورت خودکار به هم وصل میشن و نیازی نیست شما مجدد این دو تا رو بهم وصل کنید.)

آیا میشه هاست و دامنه هر کدام از دوتا شرکت مجزا خرید بشن؟

بله قطعا میشه هاست و دامنه رو هر کدام از یک شرکت مجزا خرید بشن و ارتباطی بهم ندارن و فقط با dns (یک اصطلاح تخصصیه و داخل پنل کاربری دامنه و هاست به عنوان آی پی به شما داده میشه) باید به هم وصلشون کنید.

چطوری هاست و دامنه را به هم وصل کنیم؟

از طریق DNS (domain name server) . زمانیکه هاست خرید کنید دو یا چهار لینک برای شما ارسال میشه این لینک ها نام سرور هستند که شما خرید کردین. مثلا : ns3.avatheme.ir , ns4.avatheme.ir

 

این تصویر از سامانه ایرنیک گرفته شده. شما میتونید دکمه ویرایش ردیف های کارگزاری نام و میزبانی دامنه کلیک کنید و در فرم پیش رو نام دو یا چهار فیلد قبلی را پاک و جدید ها را وارد کنید.

چقدر زمان میبره دی ان اس سِت بشه و هاست و دامنه به هم وصل بشن؟

برای دامنه های ir معمولا یکم بیشتر زمان میبره و دامنه های بین المللی سریعتر انجام میشه اما خب کش – cashe (یا همون حافظه پنهان هاست) ممکنه تغییرات دیرتر نشون بده پس بین یک ساعت تا نهایتا 72 ساعت ممکنه زمان بگیره تا تغییر کنه. اگر بیشتر شد حتما یکبار دیگه حروف که کپی یا تایپ کردین مجدد چک کنید یا به شرکتی که هاست و دامنه خرید کردین ازشون تیکت بزنید یا تماس بگیرید.

آیا نیاز هست که بعد از خرید هاست، دامنه هم منتقل بشه؟

به هیچ وجه ضرورتی نداره. اخیرا یکی از مشتریان آواتم بعد از خرید هاست ، شرکت هاستینگ گفته بود که حتما باید دامنه هم منتقل بشه و چون اول دی ان اس دامنه ست نشده بود و عملیات انتقال انجام نشده بود ، تا زمان انتقال دامنه به شرکت جدید عملا سایت پایین بود ( یعنی سایت آنلاین نبود) خب برای یک شرکت یا سایت فروشگاهی یک ضرر حساب میشه.

نکته مهم : اگر وب سایت شما قبلا فعال بوده و قراره دامنه به شرکت هاست جدید منتقل بشه حتما اول دی ان اس هاست جدید تنظیم کنید بعد درخواست انتقال دهید. چرا که تا انتقال کامل نشه دی ان اس هاست جدید امکان ثبت ندارد.

انواع هاست

هاست یا میزبان معمولا از نظر تقسیم بندی به سه دسته تقسیم میشود. که در ادامه توضیح خواهیم داد. در واقع شما بنا به نیاز خود یکی از این شرایط را خرید می کنید.

سرور اختصاصی

هاست فضای تقسیم بندی شده سرور هست، اگر کسب و کار شما یک کسب و کار آنلاین پربازدید هست و نیاز دارید منابع زیادی استفاده کنید، یا مثلا امنیت برای شما خیلی مهم هست حتما باید از سرور اختصاصی استفاده کنید. در واقع سرور اختصاصی بیشتر برای سایتهایی مثل دیوار ، دی جی کالا و … استفاده میشوند که بازدید زیادی دارن . چون هزینه این سرور اختصاصی به نسبت سایر هاست ها زیاد هست. پس برای اوایل کسب و کار نیاز به این هزینه اولیه ندارید و لزومی نداره سرور اختصاصی تهیه بشه.

سرور نیمه اختصاصی

سرور های نیمه اختصاصی نسبت به اختصاصی کامل هزینه کمتری دارن چون کل هاست اختصاص یک سایت نیست و به اشتراک گذاشته میشه بین چند نفر اما نسبت به هاست های اشتراکی تعداد کمتری هستند مثلا یک سرور با هارد 500 گیگ بین 5 نفر تقسیم خواهد شد (البته این فقط یک مثاله ) نه بین مثلا 100 نفر.

تو این حالت تعداد کمتری روی سرور هستند سرعت خوبی خواهند داشت. اما هنوز امنیت ممکنه پایینتر از سایت اختصاصی باشه اما خب به نسبت هزینه خب قطعا بهتر از هاست اشتراکی هست. (البته بازم اگر کسب و کار شما هنوز اول راه هست و شاید سال اول هست و کاربر زیادی ندارین قطعا همون هاست اشتراکی پاسخگوی کار شما خواهد بود و نیاز به هزینه بیشتر نخواهد بود.)

هاست اشتراکی

سرور ها معمولا یک هارد 500 گیگ یا بیشتر دارن . این 500 گیگ به نسبت رم و سایر امکانات تقسیم بندی میشوند. یعنی روی یک سرور میتونه تا چندین سایت آپلود بشه و برای کم کردن هزینه اولیه این سرور به هاست های کوچکتر تقسیم میشه و اصطلاحا اشتراک گذاری شده و اشتراکی استفاده میشوند.

از نظر هزینه به صرفه تر هست اما خب مشخص نیست که مثلا بین چند وب سایت تقسیم بندی شده مثلا اگر سرور ظرفیتش فقط 100 وب سایت باشه اما شرکت هاستینگ بین 200 هاست یا بیشتر ، وب سایت آپلود کنه خب ظرفیت پایین میاد ، سرعت سایت کم میشه ، امنیت کم تر میشه (چرا که اگر یک سایت ویرویسی بشه ممکنه کل وب سایت های روی سرور آلوده بشن و همه فایلها خراب بشن ، البته این جای نگرانی نداره چون هم آنتی ویروس مناسب هست و به نگهداری شرکت هم بستگی داره و همچنین به زمان بک آپ گیری از وبسایت هم بستگی داره. معمولا شرکت های هاستینگ روزانه یا هفتگی از هاست ها بک آپ تهیه میکنند.)

اینجاست که یک شرکت خوب بخصوص برای خرید هاست اشتراکی خیلی مهم هست.

البته برای شروع کسب و کار آنلاین بهترین گزینه همین هاست اشتراکی هست. تا زمانیکه بازدید روزانه شما کمتر از هزار نفر هست، بهترین گزینه هاست اشتراکی هست.معایب گفته شده نباید شما رو نگران کنه چرا که این موارد در هاستینگ های شلوغ و پردردسر ایجاد میشود و اگر شرکت هاستینگ مناسب انتخاب بشه اصلا جای نگرانی ندارد.

هاست میزبانی ابری

هاست ابری در واقع یک اسم جامع هست برای استفاده از چند سرور همزمان. یعنی زمانیکه از سرویس های قبلی که بیان شد(سرور اختصاصی و نیمه اختصاصی و اشتراکی) شما فقط به یک سرور  دسترسی دارید و منابع و امکانات مثل Ram و هارد و … اختصاص همون سرور استفاده میکنید و در صورتیکه وب سایت نیاز به امکانات بیشتر باشه (گاهی ممکنه کسی روزانه 30 هزار بازدید داره و تا 50 هزار پیشبینی کرده اما وقتی با یک کمپین یا تبلیغ به 80 هزار بازدید در یک روز برسه اون وب سایت اصطلاحا داون – Down میشه (قطع میشه). اینجاست که هاست ابری به کار میاد.

یعنی استفاده همزمان از چند سرور به جای یک سرور. به همین ترتیب استفاده از امکانات و منابع چند سرور به جای یک سرور . اگر میزان بازدید یا دانلود یا هر چیزی که وب سایت نیاز داره در سرور شماره اول کم باشه سرور شماره دوم منابعش رو در اختیار کاربران قرار خواهد داد.

قاعدتا این نوع سرور هم مشکلات خودشو داره اول اینکه چون منابع بین چند سرور به اشتراک گذاشته شده بک آپ گرفتن (تهیه پشتیبان از فایلها ) به علت پراکندگی اطلاعات سخت تر خواهد بود. و دوم اینکه امنیت همچنان ممکنه در معرض چند سرور و خطر باشه ولی خب حداقل هیچ گاه قطعی نخواهید داشت و در برخی از سایت ها و پروژه ها در اولویت هست.

هاست وردپرس

وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای بسیار کارآمد و مفید هست. اما خب این سیستم در حین کار کردن از منابع بیشتر استفاده میکنه به نسبت سیستم های اختصاصی. البته اونطور نیست که بگیم مشکل خاصی ایجاد میکنه. ولی ممکنه تعداد زیاد محتوا و محصول و فایل و … باعث بشه وبسایت خراب بشه  یا سرعت مورد نظر را نداشته باشه. (بخصوص سرعت یک مسئله خیلی مهم در هر نوع وبسایت هست)

یک سری هاست ها با منابع لازمه و کافی برای وب سایتها مورد نظر کانفیگ میشن که اسمش هاست وردپرس هست. اگر وب سایت شما وردپرس هست و سرعت و شرایط کافی برای رضایت کاربر شما رو نداره قطعا هاست وردپرس بهترین پیشنهاد خواهد بود.

سرور داخلی یا خارجی

بیس این صحبت از چی میاد؟ اینکه سرور داخلی باشه یا خارجی به چه معناست؟

هاست های داخلی یعنی سرور اونها داخل ایران هست. مثلا برج میلاد در تهران یکی از بزرگترین مکان هایی هست که سرورهای داخلی در آن قرار گرفته است. و هاست های خارجی، سرورهاشون خارج از ایران قرار دارد. مثلا سرورهای آلمان در ایران زیاد استفاده میشن. خب حالا برای وب سایت ما کدوم پیشنهاد میشه؟

قاعدتا هر چیزی دوتا فاز داره یکی مثبت و یکی منفی (البته این شاید فقط نظر نویسنده باشه که منم :))

زمانیکه کاربر شما آدرس وب سایت شما رو در گوگل یا در آدرس بار مرورگر تایپ میکنه . درخواست بارگزاری برای سرور ارسال میشه، خب حالا اگر این وب سایت شما در سرور نزدیک تری باشه یعنی سرور داخل همون کشور قاعدتا سرعت بالاتری خواهد داشت، تا اینکه سرور خارج از ایران باشه. پس سرورهای داخلی سرعت لود سایت بالاتری دارند. البته به این معنا نیست که سرعت سرور های خارجی خیلی پایین هست ولی گاهی در لود صفحه چند ثانیه ای تاثیر بیشتر داره.

ولی یکی از بزرگترین مشکلات سرور های داخلی اینه که خب ما داخل ایران هستیم و ممکنه هر زمان مثل سال 98 برای یک تایمی ارتباط و اینترنت قطع بشه و این موضوع زمانی مشکل ساز هست که ما برای سئو (بهینه سازی برای موتورهای جستجو) در حال انجام باشه. خزنده های گوگل دائما در حال کار روی سایت ها و محتواها هستند و اگر قطعی از سرور و عدم ارتباط ایجاد بشه ممکنه سایت جریمه بشه یا کلا از نتایج و روند پیشرفت حذف بشه.

برعکس این قضیه هم صحت داره مثلا اگر سایت شما یک وب سایت فقط برای ایران هست و سئو در گوگل مهم نیست (در زمانیکه اینترنت قطع بشه) حتما باید از سرور داخلی استفاده کنید. چون اگر سرور خارجی باشه و اینترنت قطع بشه قطعا سایت شما در داخل ایران در دسترس نخواهد بود.

شرکت هاستینگ خوب چه خصوصیاتی دارد؟

پشتیبانی سریع و تخصص بالا:  دو موضوع فوق العاده مهم هست. اگر دنبال شرکت خوب برای هاستینگ هستید اولین راهکار گشتن در گوگل هست. یک شرکت هاست خوب معمولا خودش یک وب سایت تمیز و شیک و مرتب خواهد داشت. تعداد کامنت ها و امکاناتی که به شما میدهند مهم هست. مثلا با بازدید از شبکه های اجتماعی همان شرکت و بررسی میزان پاسخگویی به سوالات و سرعت و همچنین رضایت کاربران چقدر هست.

چرا که شما اگر به مشکلی بخورید و هاست شما خراب شود باید در سریع ترین زمان ممکنه بررسی و رفع ایراد شود در غیر اینصورت خراب شدن کل فایلها یا در دسترس نبودن سایت ضرر مالی زیادی خواهد زد. حتما رضایت سایر مشتریان بررسی کنید. صرفا برند بودن یک شرکت خوب بودن آن هاستینگ را تایید نمیکند. یا گرانتر بودن یک سرویس دلیل بر خوب بودن و عملکرد مثبت آن شرکت نخواهد بود.

برای شروع کار چه میزان هاست نیاز است؟

معمولا برای سایتهای شرکتی با میزان نهایتا 500 تصویر نمونه کار و محتوای تصویری برای یک سال 500 مگ یا یک گیگ حداقل برای یک سال کافی ست. اگر سایت شما فروشگاهی هست : بازم بستگی به تعداد محصول دارد. مثلا یک وب سایت فروشگاه آنلاین با زیر 50 محصول، یک گیگ هاست کافی هست. اما اگر هر روز آپدیت دارید و محصولات جدید اضافه میکنید از 2 گیگ هاست شروع کنید و بعدا ارتقا دهید.

اگر در شروع کار یا بعد  از مدت کمی یک تبلیغ بزرگ میخواهید انتشار دهید یا کمپین اجرا کنید و نمیدانید چقدر منابع نیاز هست میتونید از هاست ابری استفاده کنید، چون منابع آزاد هست و هر چقدر شما استفاده کنید مبلغ همان مقدار را پرداخت خواهید کرد. یک مقدار متغیر هست و ثابت نیست .

آیا منابع و امکانات هاست قابل ارتقا است؟

اگر اول شروع کسب و کار هستید و وبسایت شما شرکتی یا فروشگاهی هست در پاراگراف بالا یک پیشفرضی گفته شد اما فرض اینکه شما یک گیگ هاست خریداری کردید یکساله و بعد از دو ماه نیاز به اضافه کردن دارید : در این صورت شما میتوانید به شرکت هاست تیکت بزنید و درخواست فاکتور جدید کنید، اینجا فقط مبلغ بیشتر بابت مقدار فضا یا امکانات بیشتر هزینه مجدد گرفته میشود و نیاز به خرید هاست جدید با شرایط جدید نخواهید داشت مگر اینکه بخواهید شرکت هاستینگ خودتان را تغییر دهید.

چه کسی باید هاست خریداری کند؟

هاست و دامنه را میتوانید با کمی جستجو خودتان خرید کنید و تنها با ثبت نام و درخواست خرید و پرداخت آنلاین در کوتاهترین زمان تهیه کنید. اما اگر تابحال تجربه خرید آنلاین نداشتید میتوانید از طراح وب سایت یا برنامه نویس خود درخواست کنید تا این فضای میزبانی و دامنه را برای شما خریداری کنند و حتما مطمئن شوید دامنه به اسم شما ثبت میشود (دامنه های ir نیاز به ثبت نام در سایت ایرنیک هست ولی دامنه های بین المللی از شرکتی که خرید میکنید و پنل کاربری قابل پیگیری هستند.) و همچنین پنل کاربری شرکت هاستینگ را برای تمدید هاست ها در دست داشته باشید.

وقتی به شخصی سفارش طراحی سایت میدهید اگر آن شرکت روی پکیج خود هاست و دامنه به شما می دهد، ترجیحا بعد از خریداری هاست و دامنه تقاضا کنید که پنل کاربری مجزا به شما ارائه دهند که شما دسترسی به فایلها داشته باشید. حتما قبل از خرید هاست هم اگر از شرکت دیگری خرید میکنند نام شرکت را پرس و جو کنید تا از میزان پشتیبانی و تخصص آن شرکت جستجو کنید و مطمئن شوید.

نکته مهم : بعد از طراحی یا در حین مدت استفاده از وب سایت حتما بک آپ از وب سایت در کامپیوتر خود بگیرید و ذخیره داشته باشید. شرکت های هاستینگ به هیچ وجه در زمان عدم تمدید هاست تعهدی نسبت به فایلهای شما ندارند.

مدت زمان تمدید و امکان خرید هاست چقدر هست؟

بلندترین زمانیکه فضای میزبانی را میتوانید خریداری کنید یک ساله هست. چون هزینه و قیمت ها به دلار یا یورو هست و با بالا و پایین شدن هزینه متغیر هست. اما شما میتونید خدمات میزبانی را ماهانه یا سه ماهه یا شش ماهه خریداری کنید. اکثر شرکتهای هاستینگ این امکان را دارند. که البته پیشنهاد میشود اگر شرکت را نمیشناسید یا تجربه کار با آن را ندارید سه ماهه خرید کنید و در صورت رضایت از پشتیبانی و تخصص شرکت هاستینگ، یکساله خرید کنید.

انواع سیستم عامل

هر هاست و فضای میزبانی، برای دسترسی بهتر میتواند دارای سیستم عامل باشد. سیستم عامل در سرور، محیط کاربری گرافیکی هست که کاربر بتواند فایلهای خود را بدون دانش برنامه نویسی یا کد زدن مدیریت کند (حذف، آپلود، کپی، جابجایی و …). به طور کلی سه نوع سیستم عامل رایج وجود دارد. لینوکس، ویندوز ، اختصاصی.

سیستم عامل لینوکس

سیستم عامل لینوکس برای وب سایت های php ، وردپرسی و … بکار میروند. سایت های نوشته شده با asp هم قابل استفاده هستند اما خب ترجیحا از سیستم عامل مناسب خودش که ویندوز هست بهتره استفاده بشه. منابعی که داخل این سرویس لینوکس در نظر گرفته شده بیشتر مناسب سایتهای نوشته شده با زبان php است. این سیستم عامل دارای سه نوع کنترل پنل است: سی پنل (Cpanel)، دایرکت ادمین (Direct admin) ، پلسک (Plesk).

کنترل پنل های گفته شده دارای مزایا و معایب خود هستند و البته دارای لایسنس: یعنی هر شرکت هاست باید به انتخاب خود یکی از موارد را خریداری و روی هاست نصب کند (برای هاست های ابری باید خود شما یا برنامه نویس شما کانفیگ را انجام دهید. ) سرعت آپلود و فضای کاربری در سی پنل بیشتر هست، در دایرکت ادمین لود فایلهای حجیم یکم مشکل ساز هست که با استفاده از پروتکل FTP به راحتی قابل انجام هست. کنترل پنل پلسک به دلیل آپدیت، سرعت بالاتری دارند و زبانهای زیادی را پوشش میدند(این سرعت و زبان ربطی به سرعت لود و زبان سایت شما ندارد) و همچنین قابل به ذکر است که پنل های پلسک هم روی سیستم عامل ویندوز و هم روی سیستم عامل لینوکس اجرا میشوند.

سیستم عامل ویندوز

سیستم عامل ویندوز بیشتر برای سایت های نوشته شده با Asp کاربرد دارند.

هاست رایگان

اگر هاست رایگان وجود دارد چرا باید مجدد خریداری کنیم؟ یک ضرب المثل هست که میگه هیچ گربه ای محض رضای خدا موش نمیگیره. اینکه یک سری از شرکت ها، هاست رایگان ارائه می دهند چند دلیل ممکن است داشته باشد. ممکنه شرکت هاستینگ تازه تاسیس باشد و یک مقدار مشخص مثلا 200 مگ رایگان در اختیار مشتری خود قرار میدهد تا اعتبار و اطمینان کسب کند و اگر شرکت راضی بود، افزایش یا خریداری کند.

این فضاهای رایگان قطعا با هدف کسب اعتبار هست یا تست سرویس های در اختیار، چند نوع عیب را داراست: مثلا اینکه چون host، رایگان هست شرکت هاستینگ هیچ تعهدی نسبت به فایل های آپلود شده نخواهد داشت. مثلا امروز وب سایت وجود دارد و لود میشود ولی یک هفته دیگه هیچ اطلاعاتی روی هاست نیست یا اصلا هاستینگی به اون سبک وجود ندارد. پس بک آپ داشتن از سایت بسیار ضروری هست.

دوم اینکه امنیت فوق العاده پایین هست یعنی اصلا تضمینی نیست شخصی دیگر فایلهای آلوده داشته باشد یا قصد آلوده کردن کل سرور را داشته باشد و کلا فایلها شما از بین برود و از اونجایی که رایگان بوده شرکت هاستینگ هیچ تعهدی نسبت به فایل های شما ندارند.

سوم منابع کافی مثلا فضای مورد نیاز برای فایلها یا پهنای باند و … هیچ کدام به اندازه کافی در دسترس قرار نمیگیرند.

وب سایت فعال دارم آیا در زمان انتقال هاست وب سایت قطع میشود؟

معمولا شرکتهای هاستینگ خودشون این عمل انتقال وب سایت را انجام میدهند ولی اگر طراح یا کسی دیگه قراره این کار رو انجام بده بهتره یک بک آپ کامل از پنل قبلی بگیره و روی هاست جدید (که دارای آدرس موقت هست) آپلود کند. بعد از فرآیند کامل آپلود دی ان اس جدید ست بشه به محض تنظیم شدن اطلاعات سایت شما از سرور جدید فراخوانی میشود و به هیچ وجه  وبسایت شما قطع نمیشود.

فقط چیزی که خیلی مهم هست اینه که وب سایت در زمان انتقال آپدیت نشه یعنی داخلش مجدد اطلاعات منتشر نکنید چرا که آپدیت از پنل کاربری قبلی فقط تا زمانی مطالب را نشان میدهد که بک آپ گرفته شده، بعد از آنرا نشان نمیدهد.

 

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دسته بندی ها
آخرین محصولات

عضویت در خبرنامه

از آخرین اخبار و تخفیف های ما زودتر از هم باخبر شوید..

مطالب مرتبط